City of Canning

The City of Canning is a new 1000m² Administration and Civic Centre at the corner of Albany Highway and George Street, Cannington, addressing the administration and civic requirements of the City. This included comprehensive landscaping modifications and new civil works on the site, to create an administrative, ceremonial and recreational amenity for the City and its general community.

The previous Civic and Administration offices were situated in a broad landscape of trees, lawns and lakes. These offices did not have a notable civic or street presence and the surrounding land was not utilised to its full potential.

The masterplan for this development envisaged a building fully integrated with the landscape and linked to the heritage listed Canning Town Hall. The aim was to create a true civic centre with significant visual and physical connection with the surrounding streetscape and a considered relationship with the City’s past history.

This facility forms part of a Civic Centre precinct containing the historic former Town Hall and lakes and parklands surrounding the building. North of the building the landscape adopts a formal narrative addressing entrance and streetscape. To the rear of the building the landscape is less formal and accommodates play areas for children, barbecue facilities and an amphitheatre bowl to enable civic concerts and events to be staged.

The main entrance for the building is from the north, however the foyer is deliberately double fronted to address the ponds and landscaped areas to the south. The building is proposed as a clearly articulated structure expressing its various components openly and with clarity. The planning separates the double storey Civic areas from the single storey Administration by means of a double height entrance foyer. This foyer is articulated within the architecture by a large over-sailing canopy to the north.

The building is contemporary, elegant and is embedded with a Civic presence that is neither extravagant nor ostentatious.

Although not rated the design was aimed at achieving an ABGR 4.5 star rating. It has been sited with the long axis facing north enabling excellent solar control. The mechanical systems allow full economy air cycle operation, night purging and partial operation.  Glazing has been minimised to the east and west facades to further enable temperature control.  Laminated solar control glass has been utilised within the northern and southern facades of the building which are heavily shaded providing good solar protection for the largely glazed façade of the office floors.  A light coloured roof deck has been used to further reduce the load on the mechanical system. A significant number of workstations, partitions and chairs from the original building were recycled into the new building.

Show more information

Project Number
0409

Client
City of Canning

Status
Completed 2006

Location
317 Albany Highway, Cannington

Value
$12.3 million (2006 prices)

Key Personnel
Andrew Rogerson, Glenn Russell, Paul Griffin, Brad Sergeant, Tim Sergeant, Finnbar Ingram, Hean Wei Phay, Melissa Brabazon, Alistair Ravenscroft

Services Provided
Masterplanning, Schematic Design, Design Development, Contract Documentation, Contract Administration, Interior design

Referee
Domenic Carbone, City of Canning 08 9231 0606

Awards
2007 RAIA Award Public Architecture 2007 Mondo Luce Lighting Award

Gross Floor Area
4566m²

Number of Levels
Two levels

Cost
$12.3 million

Cost/m2
$2700

Google Map Link
View on Google Maps

PDF Download
Download

Map Address
317 Albany Highway, Cannington

Show more information