67 Bennett Street

This affordable housing development provides a variety of accommodation including self-contained studios (52 lodging rooms), 1 bedroom apartments (17), a caretakers unit, combined with communal and ancillary facilities within an 11 storey building, as well as an on-site semi basement car park. The development will provide a high quality design outcome for Foundation Housing and represents an ideal location for social housing with its proximity to Public Transport, local parks and leisure facilities and local shops and services.

The proposed design provides a strong coherent urban design solution with a positive interface with Bennett Street that will form a landmark development. With the high quality architectural design and environmental amenity the proposals will achieve high levels of functionality, liveability, and amenity for residents, patrons and visitors.

Perth’s climate is ideal for utilising passive solar design solutions to heat and cool the interiors of dwellings and the principles of sustainability have been incorporated as a central component of the design, not an optional extra. Simple solutions such as optimising winter solar gain, natural daylight and dual aspect dwellings to facilitate cross-ventilation can substantially reduce energy consumption.

The configuration of the proposed development has been based on a ‘podium-tower’ built-form with a 6-storey podium presenting a human scale to Bennett Street, with the 11-storey ‘tower’ situated behind towards the rear of the site.

The ‘podium’ element is articulated into 3 main sections that reflect the different functions behind. The visually permeable ground floor section provides the interface with Bennett St, a ‘heavy, solid’ mid-section housing the 1-Bedroom dwellings, and a green lightweight section for the roof terrace.

The different functions have been expressed architecturally in the language of the building.

The ‘tower’ element has been located away from the northern boundary and ‘kinked’ to optimise access to direct sun for the dwellings within the tower and open up the communal courtyard. A principle design feature of the ‘tower’ element are the inverted bay windows provided to the studio apartments, which provide distinct features to the façade and an outdoor space for the lodgers.
The design provides a highly activated frontage onto Bennett Street through the provision of the main pedestrian and vehicular entry, the offices, the Caretakers Residence at ground floor and the location of Residential outdoor living areas and windows overlooking the public realm.

All of the dwellings are designed to respond to the conditions of the local climate and have been orientated to optimise sustainable living solutions, including passive solar heating, cooling, cross-ventilation and day-lighting strategies.

The high standard of built-form will be reflected in the quality and design of the internal landscaped communal courtyard and the landscaped roof-top Terrace. These communal facilities will provide a secure environment for the residents to create a sense of community within the development and a sense of ownership for all residents.

The proposed palette of materials provides architectural, engineering and construction benefits that have a positive impact on the affordability, both in terms of construction and ongoing costs, and sustainability of the development. Whilst composed of simple, robust materials, the building will still be contemporary, elegant and finely detailed.

Show more information

Project Number
1214

Client
Foundation Housing

Status
Completed July 2016

Location
67-69 Bennett Street, East Perth

Key Personnel
Libby Guj, Ian Hart, Brett Chandler, Chantelle Beckett, Lee-Anne Koh, Jason Welten

Services Provided
Masterplanning, Schematic Design, Design Development, Contract Documentation, Contract Administration, Interior design

Referee
Chris Milne, Foundation Housing and/or Stewart Greensmith, NSProjects

Number of Levels
6-Storey Podium and 11-Storey Tower Residential Building

Facilities Provided
Communal Garden with edible gardens, Roof Terrace with BBQ facilities, Communal Lounge, Laundry

Construction / Materials
Precast Concrete, Permanent Formwork System (AFS, Ritek or equivalent), Alucobond cladding, Perforated anodised aluminium solar shade screens, privacy screens and amenity screening

Google Map Link
View on Google Maps

Show more information