Baldivis Secondary College Stage 2

Baldivis Secondary College is a dynamic new school in Perth’s growing southern corridor designed to accommodate a total of 1450 students in year’s 7 to 12. Stage 1 of the project was completed in 2012 and Stage 2 completed in 2015.

The school is designed around the idea of creating a central learning hub for the education and interaction of staff and students within a large undercover space titled the Learning Workshop. This 120 metre long undercover roof structure part of stage 1, forms the central spine of the campus and was afforded by amalgamating about 70% of the verandah allowance of each of the individual buildings. Each of the main learning buildings are sited under this roof. It allows for teaching spaces to spill in or spill out from the classrooms into the undercover area and allows the flexibility for classes, lectures, plays and exhibitions to occur outside of the classroom environment to display the creative endeavours of all students. The café acts as the heart of this hub, directly interfacing with the learning centres at ground floor whilst the café roof links the upper level classrooms and forms an auditorium seating space for student gatherings and impromptu performances outside of the gymnasium. This stage of works also provides a free-standing materials technology and arts facility, a sports oval and several external sports hard-courts.

This project has been designed with a focus on maintenance minimization, cost effectiveness and expediency of construction. The material palette has been based on wholly industrial materials including tilt-up concrete, poured and assembled on site, steel, metal sheeting and glazing. Only external steel elements are painted and industrial grade paints have been selected. All other external materials require no painting with only anti-graffiti coatings in the form of concrete sealant being applied. Heavy duty external entrance areas and internal corridors are lined with checkerplate sheeting to ensure there is no scuffing and denting as would occur if plasterboard was used.

The buildings are a bold colour palette of silver, charcoal, orange and yellow. On the ground floor the materials are a light warm off-white pre-cast concrete with a subtle cast-in pattern to play with light and shadow across their surface whilst at the first floor above the architecture is a composition of colourful striped metal deck cladding. The design palette provides a robust industrial aesthetic for the school, but its inception was a response to the project’s short construction programme and the need to design a series of buildings that could be constructed in a very specific sequence of site activities which JCY identified with our programming consultant during early design stages.

Stage 2 includes 2 more learning communities, Year 7’s, Arts, Music and additional facilities to complete the school as a 7-12 campus.

The project reinforces JCYs endeavour to provide learning and teaching environments within budget and time. Interactive education, wireless communications access and multi-purpose learning environments stimulate the student population and provide a gateway to the world both physically and virtually. In addition, the school has been designed as an equivalent 4 star Green Star project and includes many initiatives such as, water harvesting, wind turbines, sustainable construction and was designed with advice from parents, community and the feeder schools.

Show more information

Project Number
1215

Client
Department of Education

Status
Completed 2015

Location
Stillwater Drive BALDIVIS WA 6167

Key Personnel
Stage 2 – Libby Guj, Scott McConn, Will Thomson, Madeleine Hug, Jimmy Bolger, Joanna Madon, Rob Ramsay

Services Provided
Masterplanning, Schematic Design, Design Development, Contract Documentation, Contract Administration, Interior design

PDF Download
Download

Show more information